Monday, February 19, 2018

In de uitzending van Zondag met Lubach van 19 februari 2018, nam Arjen Lubach het Boeddhisme op de korrel. Dat leek, zoals altijd, een sluitend betoog met keihard bewijs, maar er is toch wel het één en ander op af te dingen. Het ging namelijk voor een deel over excessen die niet voor elke boeddhist gelden. Vandaar onderstaande beschouwing.


Lubach vs Boeddhisme

Leuk item over Boeddisme cq religie. Wel een beetje generaliserend. Religies zijn vaak in essentie best vredelievend, maar doordat ze in staat zijn grote groepen mensen mobiliseren, staan er ‘leiders’ op, waar volgelingen blindelings achteraan lopen, en worden ze al snel misbruikt voor andere doelen. Net als andere manieren om mensen bij elkaar te brengen kan dat negatief uitpakken: legers, goede doelen en sport.

Die bingokaart (met 8 negatieve kenmerken van religie) werkt dus ook voor andere fenomenen.

Voetbal bijvoorbeeld:

Vage leer (1): Mensen hangen een team aan dat bestaat uit bijelkaargekochte spelers, sommige haten de tegenstander, terwijl er voor een wedstrijd toch echt een tegenstander nodig is. Bovendien kunnen spelers van team wisselen, en dan worden ze niet meer gehaat. De teams strijden tegen elkaar in verschillende competities. Daarnaast zijn er ook landenteams. Die strijden om het kampioenschap van hun werelddeel. Je zou denken dat de winnaars daarvan tegen elkaar gaan spelen, maar nee, voor het WK worden opnieuw voorrondes gehouden. Behoorlijk vaag allemaal.

Stomme leiders (2): Corruptie bij de Fifa, merkwaardig gedrag Van Gaal.

Indoctrinatie (3): Kinderen wordt al op jonge leeftijd wijsgemaakt dat voetbal erg belangrijk is, je kunt ook maar beter zorgen dat je op voetbal zit, dat helpt enorm bij je sociale leven.
Op de radio worden kunstprogramma's onderbroken door voetbal-updates. Andersom gebeurt dat niet. Als er een groot toernooi is, kun je dat bijna niet ontlopen.

Man vs vrouw (4): Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, mogen niet samen in een team, grote inkomensverschillen. Mannenvoetbal is belangrijker dan vrouwenvoetbal.

Misbruik (5): Jeugdige sporters worden misbruikt.

Schisma's (6): KNVB-Beker, Johan Cruijff-schaaf, Eredivisie, Champions League, Europa League

Sektarisch geweld (7): Hooligans

Merchandise (8): Winkels vol.

No comments: